Welcome to the new Stuart House block

The Green Room in Stuart House, March 2022

This week we have reopened the Stuart House block after a complete internal rebuild of the facility. The Stuart House tutors, and the Humanities teachers and their classes, have been spread across the school since September – but now they have a shiny new home!

The interior of Stuart, August 2021

Works began last summer, with the removal of all internal walls and disconnection of services, to give our contractors the “blank slate” to work from. It was quite something to see everything ripped out of the building and the cavernous space left behind! From there, the building contractors began putting the new walls, ceilings and floors back in.

Over the past few years, we have learned a lot about “what works” in classroom design, and this is a further opportunity to put that into practice. Sound-deadening panels in the wall construction, and acoustic “pillows” above the classroom roof tiles, mean that students can concentrate on their learning without being disturbed by sound from next door. Climate control units in each room will mean that they will be warm in winter, cool in summer, and the air will be filtered and exchanged constantly.

We have also improved classroom size and layout so students are able to be seated with a good view of the coloured “teaching wall” which is a standard feature of our classroom design. Where possible, we have also equipped all rooms with new classroom chairs, designed to aid good posture and focus, as well as desks. And, of course, motion-activated LED lighting is standard to keep energy usage down, in line with our sustainability priority.

The new Green Room social space has been designed with chunky “noughts and crosses” style seating, and indoor picnic benches for students to use at break and lunchtime. The Green Room is a dedicated Year 8 social space, and they can’t wait to get in and make use of it!

The project is the latest phase of our ongoing redevelopment of the learning environment, which has included:

And we’re not done yet. We have another bid in to replace the temporary buildings which currently house S18, S19 and S20 – we should hear back about that next month.

The “behind the scenes” effort to make this happen has been immense. All of these projects have been funded with help from the government’s Condition Improvement Fund, and the astute use of Academy resources. The Academy Trust Board has supported the Academy’s vision to transform the learning environment for the the staff and students of Churchill, and that transformation over recent years has been significant, with the investment of over £10 million in the Academy site since 2016. From the writing and preparation of bids, through managing the projects and working with contractors to ensure the works were completed safely, on time and to a high standard, countless hours of staff time have gone in to the project. The results are definitely worth it!